top of page
Zenit Iskola

Szervezetfejlesztés a Zenit Iskolában

Frissítve: aug. 5.

A Zenit Általános Iskola 2021-ben nyitotta meg kapuit Gödön, szülői alapítvány fenntartásában. Közösségi mikroiskolánk felmenő rendszerben építkezik, a 2023/24-es tanévben 1., 2. és 3. évfolyamunkon tanul közel negyven kisdiák. Célunk a fenntartható és jövőorientált oktatás megvalósítása, pedagógus- és gyermekközpontú szemléletben, ennek megvalósítása és finanszírozása mellett a valódi kihívás a szervezeti kultúra folyamatos kiépítése egy dinamikusan növekvő pedagógus csapattal, aminek aktív részese a fenntartók közössége.


Az alapítók értékei, amiket az első lépések között foglaltunk írásba, meghatározzák az iskola működését, ám az értékek körének folyamatos megerősítése és kommunikációja nem valósult meg kellően, ezért és a szervezeti kultúránk megerősítésére, a közösség nagyobb bevonására indítottuk el 2024 tavaszán az OD4U csapatával -akik az Antener szervezetfejlesztés képzésének a gyakorló csoportja voltak- az első átfogó szervezetfejlesztési projektünket.


Az OD4U munkatársai nagy nyitottsággal és lelkesedéssel, professzionális folyamattal végezték el a szervezeti átvilágítást. A hibrid formában történő feltáró interjúk során megbizonyosodtak a fenntartók és a vezetés céljairól, öndefinícióiról. Ezt követően egy teljes szervezetet bevonó komplex kérdőíves vizsgálatot vettek fel, ami az online kérdőíveknek köszönhetően gyorsan és teljeskörűen megvalósult. A kérdőívek előzetes eredményei alapján három kollégával kiegészítő mélyinterjúkat vettek fel, így a kvalitatív és kvantitatív felmérés eredményeit összegezve készítették el a diagnózist.


A kollégák már a vizsgálat folyamata során nagyon bevonódtak a közös fejlesztésbe, nagy lelkesedéssel a vezetőséggel együttműködve elkezdték a különböző fejlesztési projektek kidolgozását és megvalósítását a közös szabályrendszer felülvizsgálatától a szakmai programokig.


A diagnózis eredményeinek prezentációja két lépcsőben zajlott. Első lépésként a szervezetfejlesztő csapat személyesen mutatta be az eredményeket a fenntartói és vezetői csapatnak, kiemelve a legfontosabb beavatkozási és fejlesztési területeket, emellett egy nagyon pontos képet is kaptunk arról, hogy a csapatunk mennyire magasan értékeli az iskola kultúráját, belső kommunikációját és folyamatait. Nagyon megerősítő és felemelő élmény volt látni, hogy milyen konkrét feladatok várnak ránk a közeli és távoli jövőben és azt is, hogy ezek mennyire összecsengenek azokkal a tervekkel, melyek megvalósítása már az elmúlt hónapokban spontán elindult. A meglátasainkat egy pár nappal későbbi visszacsatoló beszélgetés során is megoszthattuk a fejlesztőkkel, akik támogattak abban is, hogy mindezt milyen módon osszuk meg a dolgozói csapattal.


A második lépcsőfok során igazgatónk, Horgos Vilmos prezentálta a közösen elkészített diák alkalmazásával a pedagógus értekezleten a Zenit jelenlegi és a következő hónapok során csatlakozó kollégáinak a felmérés eredményeit és a cselekvési terveinket. A kollégák már a prezentáció elején visszajelezték, mennyire hasznosnak találták ezt a folyamatot és azt is, hogy örömmel látják, hogy a felmérés során felmerült módosítási javaslataik már mostanra mind elindultak a megvalósulás útján.


A Zenit csapata a következő hónapokban sem tétlenkedett, a tanév hátralevő heteiben, a záró értekezletek során is dolgoztunk, valamint a következő tanévet indító csapatépítés és értekezlet napjaiban is dolgozni fogunk az iskola továbbfejlesztésén, csapatmunkában.


Büszkék vagyunk arra, hogy ez a fiatal szervezet ilyen tudatosan, egységben áll a jövő kihívásai elé. Mérhetetlenül hálásak vagyunk az OD4U csapatának, hogy kiemelkedő szakmai munkájuk mellett igazi támogató, emberközpontú jelenlétükkel is megerősítették a csapatunkat az elmúlt hónapok során. A legmegerősítőbb abban volt a munkájuk, ahogy teljes bizalommal voltak a Zenit felé, és így a további feladatok felelősségét és a megvalósítás képességét is megerősítették bennünk.


Ezért biztatjuk a hozzánk hasonló, értékfókuszú és közösségben működő szervezeteket is arra, hogy kérjék és fogadják is el a szervezetfejlesztők segítségét, mert a külső szakmai szem sokszor jobban látja egy csapat erősségeit és fejlesztési lehetőségeit, mint a belső szereplők. Szívből ajánljuk, hogy ezen az úton válasszák az OD4U gyakorló csapatának tagjait, mert velük ez a munka nem csak eredményes, de élvezetes is lesz!


Berényi Bernadett – szervezetfejlesztő, coach, team coach, hr vezető

+36 70 630 6835


Izsák Hajnalka – coach, tréner, szervezetfejlesztő, vizuális facilitátor

+36 30 919 7294


Scelsa-Pekli Zsuzsa – pénzügyi elemző, szervezetfejlesztő

+36 30 241 3088




bottom of page